Heeft de game-industrie haar Black Lives Matter-beloften waargemaakt?

has games industry lived up its black lives matter promises

Black Lives Matter

Krediet: Black Lives Matter

Zwarte-geschiedenismaandVoor Black History-maand kijken we naar de impact van de Black Lives Matter-protesten op de game-industrie en volgen we toezeggingen van uitgevers en ontwikkelaars op.Na de dood van George Floyd en wereldwijde protesten in solidariteit met zwarte mensen vorig jaar, werd het gebrek aan diversiteit van de game-industrie steeds kritischer. De industrie is nog steeds overwegend blank - Ukie, de belangrijkste instantie in de videogame-industrie in het VK, voerde een ledenonderzoek in 2020 bleek dat van de 10 procent van de werknemers in de industrie die zich identificeren als BAME (zwart, Aziatisch en etnische minderheden), slechts 2 procent zwart is. EEN zelfgerapporteerde enquête uitgevoerd door de International Game Developers Association in 2019 onthulde hetzelfde cijfer.

In de zomer van 2020 hebben verschillende bedrijven in de game-industrie geld ingezameld voor goede doelen die raciale onrechtvaardigheid bestrijden en verklaringen naar buiten gebracht ter ondersteuning van zwarte Amerikanen of zwarte mensen in het algemeen. Meer dan 1.000 ontwikkelaars hebben hun games gedoneerd aan The Bundle For Racial Equality and Justice, beschikbaar op Itch.io, waarmee meer dan $ 8 miljoen is opgehaald. Verschillende bedrijven hebben ook vage toezeggingen gedaan om specifiek de situatie van zwarte mensen in de game-industrie te verbeteren. Maar welke stappen zijn er genomen en hoe succesvol waren ze?

Waarom inhuren niet genoeg isInspanningen op het gebied van diversiteit en inclusie komen ten goede aan mensen uit vele ondervertegenwoordigde groepen in de industrie, waaronder vrouwen, mensen van kleur en queer mensen. In een 2020 Game Developers Conference-enquête , zei 16 procent van de respondenten dat hun gamestudio's weinig moeite deden voor diversiteitsinitiatieven, en 28 procent zei dat hun studio's helemaal niets deden. Gears Tactics-ontwikkelaar Splash Damage is een studio die in 2020 met succes veranderingen heeft doorgevoerd voor meer diversiteit.

Gears Tactiek

(Afbeelding tegoed: Microsoft)'Mijn rol tot nu toe was vooral gericht op veranderingen die in HR & Recruitment kunnen worden doorgevoerd. Het is het deel waar veel impact zal worden gezien', zegt D&I-adviseur van Splash Damage, Cinzia Musio.

Musio geeft ook workshops en hielp bij het opzetten van resourcegroepen voor medewerkers. 'Het is echt belangrijk dat werknemers een groep andere gemarginaliseerde mensen kunnen vinden met wie ze contact kunnen maken, en dat bondgenoten een plek hebben waar ze kunnen luisteren naar andermans ervaringen en begrijpen hoe we elkaar het beste kunnen ondersteunen.'

Blijvende toewijding is volgens Musio van levensbelang. 'Veel plaatsen beginnen met diversiteit en inclusie door te proberen divers talent aan te nemen, maar hebben geen cultuur waarin ze deze mensen zullen behouden - dus het was belangrijk voor mij om het andersom te doen.'Een ontwikkelaar bij een grote studio, die vroeg dat zij en hun studio anoniem blijven, illustreert waarom alleen investeren in diversiteit in de aanwervingsfase niet genoeg is.

Ondanks alle verschillende inspanningen op het gebied van personeel en personeel die de studio heeft geleverd, is er bijna niets gebeurd om de sociale en culturele perspectieven te verbeteren die de drijvende kracht zijn achter de daadwerkelijke games die we maken.

Anonieme ontwikkelaar

'In de afgelopen twee jaar, maar vooral in 2020, heeft mijn studio zich meer ingespannen om een ​​meer ondersteunende omgeving te creëren voor werknemers die niet in het typische patroon passen', zeggen ze. 'Sinds de verhuizing naar thuiswerken in maart 2020, is er ook een merkbare toename in het aannemen van mensen van kleur. We zijn begonnen met het houden van studio-brede vergaderingsbijeenkomsten via videogesprekken, waar mensen uitdagende vragen aan het leiderschap kunnen stellen en dat ook doen zonder enige duidelijke vergelding, ook over onderwerpen als diversiteit en discriminatie en politiek. Na de evenementen in juni 2020 zijn de studio en de uitgever begonnen met het matchen van donaties van werknemers aan Black-run liefdadigheidsinstellingen, evenals met het doen van particuliere zakelijke donaties aan liefdadigheidsinstellingen die Black Girls in technologie-educatie ondersteunen.

'Het senior leiderschapsteam blijft echter overwegend cis-blanke mannen. Ondanks alle verschillende inspanningen op het gebied van personeel en personeel die de studio heeft geleverd, is er bijna niets gebeurd om de sociale en culturele perspectieven te verbeteren die de drijvende kracht zijn achter de daadwerkelijke games die we maken. Beslissingen op hoog niveau over wat we maken, worden achter gesloten deuren genomen in kamers vol oude blanke mannen, waarbij 'onze games' achteraf aan ons worden gepresenteerd zonder dat iemand weet wanneer of hoe de beslissingen zijn genomen, en dat is te zien.'

Call of Duty: Warzone

Activision beweert dat het 'onwerkbaar' is om slechts één diverse kandidaat voor elke baan te interviewen.(Afbeelding tegoed: Activision)

Verschillende bedrijven kampen met dit probleem. In het diversiteits- en inclusierapport van Microsoft voor 2020 gaf het bedrijf toe dat slechts 4,7 procent van het personeelsbestand van het bedrijf zwart is en dat minder dan 5 procent van de zwarte werknemers leidinggevende functies bekleedt. In juni 2020 beloofde het bedrijf zijn zwarte leiders te verdubbelen — zij het tegen 2025. Hoewel er nog geen update is over de voortgang van deze maatregel, heeft Xbox deze plannen herhaald en Black History Month gevierd op de Xbox Wire-blog , hoewel dit niet veel in de weg staat van concrete stappen. Activision, dat in het openbaar zijn steun betuigde aan zwarte mensen en afgelopen zomer donaties deed aan door zwarten geleide liefdadigheidsinstellingen, kwam onder vuur te liggen voor een van de advocaten van het bedrijf die de verplichte opname van diverse kandidaten voor elke functie noemde 'een onwerkbare inbreuk op het vermogen van het bedrijf om zijn bedrijf te runnen en te strijden om talent in een zeer competitieve, snel veranderende markt'.

De basis leggen

Excuses, ontbrekende toegang tot onderwijs, hoge toetredingsdrempels en systemisch racisme maken het moeilijk voor zwarte mensen van alle leeftijden om met succes hun plaats in de game-industrie te betreden en te behouden. Verschillende organisaties proberen mensen in alle stadia van hun loopbaan te ondersteunen, en sinds afgelopen zomer zijn er meer opgericht, terwijl bij andere de belangstelling is toegenomen.

Deze ondersteuning is cruciaal voor Black-ontwikkelaars en andere minderheden, vooral wanneer de publieke belangstelling voor hun zaak ophoudt, en biedt hen een veilige omgeving om hun game-ontwikkelingscarrière te beginnen of vooruit te helpen. Vorig jaar besloot Unbroken Studios om sponsor te worden van zo'n organisatie: Gameheads , een technisch trainingsprogramma gericht op jongeren met een laag inkomen en gekleurde jongeren in de Bay Area. Naast het financieel ondersteunen van Gameheads en het geven van loopbaanadvies aan jonge mensen die geïnteresseerd zijn in de game-industrie, is Unbroken van plan om technische workshops te houden. Code Coven , een organisatie die lessen voor game-ontwikkeling, accelerators en netwerkmogelijkheden biedt, heeft onlangs haar Intro To Game Making-beurzen aangekondigd voor makers van BAME en BIPOC. De Tentakel Zone incubator , geholpen door indie-ontwikkelaar Payload Studios, biedt training en mentorschap aan beginnende ontwikkelaars uit ondervertegenwoordigde groepen, met onderwerpen variërend van game-design tot PR. Aanvragen worden geaccepteerd tot 24 februari.

In juni 2020 bood ontwikkelaar Capy zijn eigen mentorschapsprogramma aan voor ontwikkelaars van Black-games van alle ervaringsniveaus. Het programma koppelde mentees aan een ontwikkelaar, die hen vervolgens hielp met hun persoonlijke doelen. De feedback van de mentees met wie ik heb gesproken, was altijd positief. Tamara Rutledge, die tijdens hun mentorschap met Kaitlin Tremblay, de verhalende leider van Capy, werkte, zegt dat ze als iemand uit het landelijke zuiden van de VS het afgelegen karakter van het programma waarderen en hopen dat dergelijke aanbiedingen permanent zullen zijn, zelfs nadat de pandemie voorbij is.

Hassan DuRant

Schrijver Hassan DuRantKrediet: Hassan DuRant

Schrijver Hassan DuRant zegt dat hij voorafgaand aan het mentorschap overwoog om zijn doel om verhalend ontwerper te worden op te geven, maar tijdens het programma zijn eerste rol bij een gevestigde studio kon bemachtigen. Hij zegt dat Capy zijn contacten heeft gebruikt om sprekers uit te nodigen, en portfolio's en cv's van mentee heeft verzameld om andere studio's met mogelijke openingen voor te stellen. Maar DuRant hoopt dat dergelijke mentorschappen meer kunnen zijn dan alleen een carrièrepoort.

'Het mentorschap moet een hele loopbaan doorlopen. Studio's moeten mentorschap binnen hun eigen gelederen aanmoedigen en hun ervaren ontwikkelaars de ruimte en tijd bieden om minder ervaren werknemers op te leiden en te ondersteunen. Het is tweerichtingsverkeer: gezonde mentor-protégé-relaties komen ten goede aan individuele mentoren, versterken studio's en helpen de industrie als geheel te laten groeien.'

Indie-initiatieven

Vanwege de hindernissen die gepaard gaan met het vinden van een baan in de industrie, kiezen veel Black-ontwikkelaars ervoor om hun games onafhankelijk te ontwikkelen. Na de protesten van 2020 creëerden grotere bedrijven nieuwe wegen en beloofden ze deze jonge ontwikkelaars te steunen.

Het openbare game-creatieplatform Crayta by Unit 2 Games, beschikbaar op Stadia en binnenkort gelanceerd van de Epic Games Store , creëerde een maandelijks Black Creators Prize Fund en mentorprogramma voor games die in Crayta zijn gemaakt, en vroeg advies aan de [in het VK gevestigde diversiteitsorganisatie] POCinPlay over de structuur en het kader van het programma. Een winnaar van het prijzenfonds legde uit hoe het hen hielp de kinderopvang van hun zoon te betalen en een baan voor zichzelf te vinden als freelancer. 'Het rimpeleffect van uw actie met dit fonds zal een positieve invloed hebben op generaties', zeiden ze.

Protodroid DeLTA-tekens

3D-actieplatformer Protodroid DeLTA is een van de games die wordt ondersteund door het fonds van Humble.Krediet: Adam Kareem

Humble Games, de uitgeverij van Humble Bundle en game-ontwikkelingsfonds Kowloon Nights hebben beide fondsen opgericht die specifiek gericht zijn op Black-ontwikkelaars. Humble's Black Developer Fund heeft sindsdien vijf games aangekondigd, maar Kowloon Nights maakt geen specifieke melding van het Fairchild Initiative-fonds voor hun onlangs aangekondigde games. Kowloon heeft in een verklaring aangegeven dat drie van hun onlangs aangekondigde 23 games zijn geproduceerd door de meerderheid van de door Black geleide studio's, en zegt dat ze 'een voorbeeld zijn van de missie van het Fairchild Initiative om Black excellence te vinden en te verbeteren'. Het beschikbare marketingmateriaal voor de aankondiging maakt geen melding van het fonds.

Noch Humble noch Kowloon Nights hebben op hun websites een speciale aanwezigheid gecreëerd voor de fondsen die gericht zijn op Black-ontwikkelaars, waardoor ze moeilijk te vinden kunnen zijn. Een ontwikkelaar die er niet in slaagde het fonds te krijgen en ervoor koos anoniem te blijven, vertelt me ​​dat ze dit frustrerend vinden. 'Het feit dat deze fondsen destijds veel publiciteit kregen en vervolgens een beetje verborgen waren, maakt dat het voor mij meer op PR lijkt.' Een andere ontwikkelaar hoopt in de toekomst op meer transparantie rond deze fondsen. 'Humble gebruikt hetzelfde formulier voor aanvragen dat u gebruikt voor aanvragen voor zijn reguliere fonds, en zowel Kowloon als Humble hebben deze zeer korte FAQ's. Toen ik werd afgewezen, kreeg ik van beide een standaard 'sorry dat we je geen financiering konden bieden', maar geen verklaring waarom.'

[W]e hebben meer dan 200 sollicitanten gehad voor de eerste ronde en we hebben net veel mensen moeten afwijzen.

Sithe Ncube

Hoewel Kowloon Nights geen commentaar gaf op de werking van het fonds, is er een Twitter-thread waarin wordt uitgelegd naar wat voor soort games ze op zoek zijn, en de adviseurs benadrukken dat ze altijd beschikbaar zijn voor vragen. In het geval van Humble nam ik contact op met Sithe Ncube, een pleitbezorger voor Afrikaanse game-ontwikkelaars die optreedt als adviseur van het Humble Black Game Developer Fund samen met Justin Woodward, mede-oprichter van de Media Indie Exchange-gamingshowcase. Ncube legt uit hoe het besluitvormingsproces voor het fonds eruitziet.

'Voor de eerste ronde hebben we de aanvragen doorgenomen en gekeken welke games levensvatbaar zouden zijn voor financiering, op basis van wat ik de interne richtlijnen van Humble zou noemen, maar ook wat we denken dat zal werken.' Ncube geeft geen details over de richtlijnen. Gevraagd naar de evolutie van het fonds, noemt ze de wens om in de toekomst meer gesprekken en Q&A's te houden. 'We willen en we hebben een en ander duidelijk gemaakt over wie er in aanmerking komt. En veel van wat we doen, is een directe reactie op feedback die we krijgen. Maar we hebben meer dan 200 aanmeldingen gehad voor de eerste ronde en we hebben gewoon veel mensen moeten afwijzen.'

Jerry Lawson

Het Fairchild-initiatief van Kowloon Night is vernoemd naar de console die is gemaakt door videogamepionier Jerry Lawson.Krediet: Jerry Lawson Estate

Een onafhankelijke ontwikkelaar die werd afgewezen voor het fonds en ook heeft gevraagd anoniem te blijven, beschrijft de ervaring als 'teleurstellend'.

'Portfoliodirecteur John Polson bood aan om het spel te financieren als een Humble Original, waarbij hij verklaarde dat het te klein van omvang was om te worden gefinancierd door hun gebruikelijke uitgeverstak. Ontwikkelaars die zijn gefinancierd uit het Black Game Developers-fonds behouden echter de mogelijkheid om zelf te publiceren, wat ik liever had gezien, en het aangeboden bedrag was niet voldoende, dus ik heb geweigerd.'

In e-mails verkregen door PC Gamer, verwierp Polson de game voor het Black Game Developer-fonds, zelfs nadat de ontwikkelaar lange gesprekken had gehad met beide adviseurs. 'De financieringsbeslissing wordt genomen door een commissie waarin beide adviseurs zijn vertegenwoordigd', verduidelijkt Polson mij via e-mail, terwijl Ncube zegt dat ze 'vrij zeker' is dat adviseurs voorafgaand aan een gesprek met een ontwikkelaar aangeven dat het doel is om meer informatie te verzamelen en niet' t garantie financiering. Polson bood de ontwikkelaar de mogelijkheid om zich ermee te verbinden via een 'speciaal partnerschap', inclusief opname in PR- en marketingmateriaal voor het fonds, ondanks het feit dat hij het niet ontving.

'Het Black Game Developer Fund is ontworpen om ontwikkelaars van alle soorten en maten te helpen, of het nu gaat om een ​​klein team met een complete game die op zoek is naar een uitgeverij, of een enkele ontwikkelaar die zijn eerste speelbare build wil maken - en alles daartussenin,' zegt Polson in zijn e-mail aan mij. Humble Games wil, net als Kowloon Nights, het fonds echter gebruiken voor premiumtitels, games waarvan gewoonlijk wordt aangenomen dat ze een groter budget hebben dan veel kleine teams en solo-ontwikkelaars nastreven. Humble maakt dat doel niet openbaar voor het fonds, terwijl Kowloon Nights dat wel doet - de ontwikkelaar kwam er in dit geval pas achter nadat hij voortdurend had gevraagd waarom hun spel te klein van omvang werd geacht.

Adam Kareem

Protodroid DeLTA-ontwerper Adam Kareem.Krediet: Adam Kareem

'Het voelde een beetje als: 'Je moet leren om goede games te maken zoals wij blanke westerlingen doen die een beroep doen op onze gevoeligheden, en veel geld verdienen, waarom zou je je anders druk maken?' zegt de ontwikkelaar. 'Het lijkt geen poging om nieuwe wegen te creëren voor Black developers, maar om ze binnen bestaande modellen te laten werken.'

Ontwikkelaars met wie ik sprak en wiens toepassingen succesvol waren, deelden meer positieve ervaringen. Adam Kareem ontving geld van het Humble Black Game Developer-fonds en werkt momenteel aan zijn 3D-actieplatform Protodroid DeLTA . Hij omschrijft de communicatie met Humble als 'naadloos'.

'John Polson nam ongeveer vier maanden voordat de Kickstarter voor de game live ging contact op met Protodroid DeLTA, gewoon omdat hij potentieel in het project zag. Dus terwijl een aantal uitgevers en anderen pas contact zochten na het succes van KS, toonden ze interesse toen het nog maar een moedig idee was dat ik aan het ontwikkelen was.'

Epoch Media ontving ook financiering van Humble, dat wordt gebruikt voor zijn stealth-game PENSION$. Mede-oprichter Jeffery Thompson Jr, die het spel ontwerpt en schrijft, evenals de prequel-strip, is ook blij met de manier waarop de communicatie met Humble is verlopen, maar hij merkt op dat het fonds een nieuwe ervaring is voor een relatief klein team, dat kan enkele van de problemen verklaren die andere ontwikkelaars hebben gehad. 'Het zou geweldig zijn als Humble, naast wat ze nu doen, zou overwegen om samen te werken met een organisatie als Zwarten in gaming , die overleg geeft over waar je op moet letten bij het afstemmen van kansen zoals deze op de behoeften van zwarte mensen.'

De Wagadu Chronicles-kunst

Concept art voor The Wagadu Chronicles, een aankomende MMO geïnspireerd op de Afrikaanse mythologie.Krediet: dubbele drums

Twin Drums, een diverse studio die in 2019 werd opgericht door Allan Cudicio, was de eerste ontvanger van financiering via Riot's Underrepresented Founders Programme. Twin Drums werkt aan De Wagadu-kronieken , een MMO met een Afrikaanse fantasy-setting, gebaseerd op de eigen Dungeons & Dragons 5e-setting, die Twin Drums aanbiedt als gratis PDF-bronboek. Cudicio zegt dat zijn eigen ervaringen met tabletop en online roleplaying zijn verlangen hebben gevormd om een ​​MMO te ontwikkelen. 'D&D was voor mij een veilige ruimte, omdat mijn allereerste ervaringen ermee voortkwamen uit games die ik zelf heb gemaakt [...] In games van vandaag is er geen moderatie, mensen trollen je, de spelmechanica is niet geschikt voor rollenspel, en wat Ik wilde met de Wagadu Chronicles een andere veilige ruimte creëren, een op rollenspel gerichte ervaring gebaseerd op de Afrikaanse mythologie.'

Cudicio is van mening dat Riot, dat heeft gewerkt aan het verbeteren van zijn bedrijfscultuur sinds verschillende van zijn voormalige managers werden blootgesteld aan ernstige intimidatie op de werkplek, zich inspant om te veranderen.

[W] wat ik met de Wagadu Chronicles wilde doen, is een nieuwe veilige ruimte creëren, een op rollenspel gerichte ervaring gebaseerd op de Afrikaanse mythologie.

Twin Drums' Cudicio

'Een van de redenen waarom we ervoor hebben gekozen om met Riot samen te werken, is dat ik echt geloof dat ze zichzelf ter verantwoording roepen. Ze hebben geïnvesteerd in diversiteit en inclusie, en hun samenwerking met ons was hands-off en ondersteunend - hun enthousiasme voor wat we bouwen is absoluut reëel.'

Ondanks de stappen die Riot heeft genomen, is er nog steeds veel werk aan de winkel - verschillende rechtszaken tegen het bedrijf lopen twee jaar later nog steeds, en CEO Nicolo Laurent is pas onlangs aangeklaagd wegens seksuele intimidatie door zijn voormalige assistent.

Groepsinspanning

Het is niet alleen aan grote ontwikkelaars en uitgevers om de industrie vooruit te helpen - kleine studio's kunnen en hebben een impact gehad. Na de gebeurtenissen van juni 2020 heeft de onafhankelijke ontwikkelaar Spilled Milk Studios - een volledig blank team - gedoneerd en blijft doneren aan goede doelen die strijden voor rassengelijkheid voor zwarte mensen. De studio ging ook een stap verder door te ontwikkelen Fascisme strijders 4000 , een DLC voor hun co-op twin-stick shooter Tango Fiesta, samen met twee Black freelance-ontwikkelaars. Studiohoofd Andrew Smith, die de ontwikkeling vastlegde op twee blogs op de industriewebsite Gamasutra , legt uit waarom hij DLC wilde ontwikkelen om zijn steun te betuigen

'Ik wilde een duidelijk, onmiskenbaar statement maken, iets waar veel ontwikkelaars gewoon bang voor waren. We zijn een klein team en we hebben niet veel mogelijkheden om Black-ontwikkelaars te ondersteunen, maar ik dacht dat deze DLC zou kunnen laten zien dat ontwikkelaars niets te vrezen hebben van het innemen van een politiek standpunt, en alles te winnen hebben. Als ontwikkelaar van witte games heb ik kansen gekregen die zwarte ontwikkelaars niet hadden, en ik moet mijn positie gebruiken om anderen naar een hoger niveau te tillen. '

Tango Fiesta Fascist Fighters 4000 DLC

Fascism Fighters 4000 DLC voor Tango Fiesta.Krediet: gemorste melkstudio's

Verschillende ontwikkelaars die ik in de loop van mijn onderzoek heb gesproken, herhalen precies dit: om echte gelijkheid te hebben, moeten blanke mensen in de game-industrie hun voorrecht erkennen en actief gebruiken, of opgeven.

Shawn Alexander Allen, ontwikkelaar van Treachery in Beatdown City bij de organisator van de Game Developers of Color Expo, verwoordt het heel kort en bondig: 'Je moet zwarte mensen niet alleen geld geven, niet alleen tools, maar ook het geld en de tools. Degenen die echt willen helpen komen naar je toe, vragen wat ze voor je kunnen doen, vrijblijvend. Alle andere overwegingen, hoeveel geld we een uitgever kunnen verdienen of hoe gekwalificeerd we zijn, zorgen ervoor dat we worden beoordeeld door dezelfde mensen die ons al als minderwaardig beschouwen.'

We trekken doorgaans meer aandacht, meer twijfel, meer vragen wanneer we onszelf als professionals proberen te presenteren.

Schrijver Hassan DuRant

Dat gevoel van geëvalueerd te worden wordt gedeeld door Hassan DuRant, die opmerkt dat de extra controle die op Black-ontwikkelaars wordt geplaatst, het starten van een carrière in games nog uitdagender maakt.

'Mensen die op mij lijken, kunnen niet per ongeluk onze weg naar een gamecarrière vinden, zeker niet zonder echte referenties. We trekken doorgaans meer aandacht, meer twijfel, meer vragen wanneer we onszelf als professionals proberen te presenteren. Daarentegen krijgen blanke mensen vaak het voordeel van de twijfel in de reflexmatige indruk van een vreemdeling van hun geschiktheid', zegt hij.

'Capy heeft me absoluut geholpen om te groeien tijdens dit mentorschap. Desalniettemin vermoed ik dat voor velen van ons het grootste directe carrièrevoordeel van dit mentorschap zal komen van het feit dat er nu blanke mensen in de industrie zijn die ons kennen en die hebben gezien wat we kunnen doen. Toen ik aan het programma begon, verwachtte ik dat ik de basisprincipes van verhalend ontwerp zou leren om mijn vaardigheden voldoende te verbeteren voor een instappositie. Ik was geschokt toen ik hoorde dat ik al gekwalificeerd was - en dat ben ik misschien al jaren.'

Allan Cudicio biedt een sprankje hoop:

'Dingen zijn aan het veranderen. Over een paar jaar zullen we terugkijken en het gek vinden dat we een overwegend blanke game-industrie hadden. Kijk naar Twindrums. Meestal vrouwen, queer, meestal zwart. Je zult gewoon zulke teams zien en het zal anderen zoals wij laten zien dat het niet onmogelijk is om het te maken in de game-industrie en hen inspireren om het eens te proberen. '